in ,

De biologische tandarts

Biologische tandarts

De biologische tandarts is een fenomeen dat tegenwoordig nog niet heel erg bekend is. Het wordt echter wel steeds bekender. Een biologische tandarts is een tandarts die vaak twee manieren van behandelen aan biedt. Het is namelijk mogelijk om op een normale manier behandelt te worden en het is mogelijk om op een biologische manier behandelt te worden. 

Biologische behandeling

Een biologische tandheelkundige behandeling wordt vaak uitgevoerd door een tandarts die gespecialiseerd is in dit gebied. Vaak wordt een patiënt behandeld met het idee dat klachten die je hebt in je mond invloed kunnen hebben op de rest van je lichaam. 

Dit komt omdat er veel onafhankelijke studies zijn die aangeven dat een slechte hygiëne in de mond veel erge gevolgen kan hebben. Zo is het bewezen dat een slechte mondhygiëne kan leiden tot diabetes en Alzheimer. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

De behandelingen die een biologische tandarts doet, zijn daarom ook niet alleen voor het gebit. Dit is namelijk een behandeling voor het gehele lichaam. Naast de controle en het schoonmaken van het gebit wordt er namelijk ook tijd besteed aan schadelijke gewoontes en manieren waarop je je gebit extra schoon kan houden. 

Veilige materialen

Tijdens een biologische behandeling van een tandarts worden er ook veilige materialen gebruikt om te behandelen. Met sommige vullingen of implantaten zijn namelijk een aantal risico’s. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Stoffen zoals een vulling van amalgaam of metalen implantaten zijn manieren om er voor te zorgen dat problemen met het gebit voor een tijdje weg gaan. Echter kan dit de problemen op lange termijn alleen maar erger maken. 

Om te voorkomen dat er problemen ontstaan op lange termijn, wordt er voor gezorgd dat veilige, duurzame en biologische materialen worden gebruikt tijdens een behandeling. Hierdoor wordt je lichaam ook een stuk minder belast dan bij onnatuurlijke producten. 

Als je denkt aan veilige, duurzame en biologische materialen moet je vooral denken aan dingen zoals cement en composiet. Deze stoffen zijn er geschikt als vulling voor je tanden. Hierdoor blijft je lichaam na een behandeling ook nog eens gezond. Dat is natuurlijk waar je naar op zoek bent. 

Er worden helemaal geen metalen in je mond geplaatst bij een biologische tandarts. Dit houdt in dat er ook geen beugels van metaal worden gebruikt. Dit komt omdat metaal kan gaan roesten en de roestdeeltjes van de metalen erg giftig voor je kunnen zijn. In plaats van metaal wordt er daarom veel met keramiek gewerkt. Dit is een materiaal dat niet kan roesten en ook niet giftig voor je is. Verder is het een materiaal dat goed gebruikt kan worden in de tandheelkunde.

Verder worden er geen stoffen gebruikt die een onbalans in je hormoon huishouding kunnen veroorzaken. Dit zijn vooral weekmakers zoals BPA en HEMA. Een biologische tandarts kiest daarom al snel voor een vulling van composiet zonder deze stoffen. 

Ook wordt er weinig met fluor gewerkt. Fluor is namelijk een stof die giftig is als je hier teveel van binnen krijgt. Hierom wordt er veel gekeken naar de behoefte van het individu. Als het nodig is om fluor te gebruiken door een slecht eetpatroon of stress, wordt hier gebruik van gemaakt. Als je echter helemaal fit bent en gezond eet, wordt er vaak geen fluor gebruikt voor je tanden. Dit komt omdat het dan niet nodig is om hier fluor voor te gebruiken. 

Ook in tandpasta zit vaak fluor. Dit maakt dat het nog minder nodig is om fluor te gebruiken. Bij de reguliere tandarts wordt vaak fluor gebruikt zonder dat dit nodig is. Hierom kan een biologische tandarts een beter idee zijn. 

Om te voorkomen dat je straling in je lijf krijgt, werkt een biologische tandarts bijna niet met röntgenfoto’s. Een röntgenfoto stuurt namelijk kleine beetjes straling in je lichaam om op die manier een foto te maken van je gebit. Als dit weinig gebeurt, is het niet schadelijk om dit te doen. Wanneer dit echter regelmatig gebeurt, kun je hier op lange termijn schade van oplopen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Zo min mogelijk ingrijpende behandelingen

Bij een biologische tandarts is het ook de bedoeling om zo min mogelijk ingrijpende behandelingen te doen. Er zijn namelijk veel tandartsen die door middel van boren een deel van de tand weg slijpen. Dit is echter een zeer ingrijpende behandeling en kan ook schadelijk zijn voor je lichaam. 

Een biologische tandarts probeert daarom ook zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort behandelingen. Bij tandafbreuk, tandvleesontsteking en soms ook cosmetische problemen wordt er zo min mogelijk gebruik gemaakt van boren. Hierdoor zul je op lange termijn ook geen last krijgen van ingrepen die al eerder gedaan zijn. 

Bij niet ingrijpende behandelingen moet je vooral denken aan behandelingen zoals gebruik van lasers of luchtafschuring. Een laser wordt gebruikt als natuurlijke methode om bacteriën te doden. Hierdoor kunnen deze goed ingezet worden om de wortelkanalen te reinigen en worden ze ook gebruikt bij de behandeling van een tandvleesontsteking. Luchtafschuring wordt vooral gebruikt bij het verslechteren van de tanden in de eerste fases al te verhelpen. 

Het trekken van verstandskiezen doen ze bij een biologische tandarts ook zo min mogelijk. Dit komt omdat het vaak helemaal niet nodig is om deze te trekken. Bij het trekken van verstandskiezen komt het vaak voor dat je daarna last hebt van een dof gevoel op je lippen, je tong en je wang. Dit komt omdat je zenuwen beschadigd zijn na het trekken van deze kiezen. 

De verstandkiezen worden eigenlijk alleen maar getrokken bij een biologische tandarts als het voor problemen gaat zorgen. Hierbij moet je denken aan een gaatje in deze kiezen of een grote ontsteking in de kies. Als er geen noodzaak is om dit te doen, wordt het ook niet gedaan. 

Als je goed wilt zorgen voor je lichaam en niet zit te wachten op problemen op lange termijn, kan het een goede keuze zijn om naar een biologische tandarts toe te gaan. Hierom zijn er veel mensen die hier voor kiezen.

What do you think?

Written by admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Achterhoekse vlag

De Achterhoekse vlag kopen

Biologische winkel

De biologische winkel