in

Wat is een 7 polige stekker?

7 polige stekker

Vroeger was de 7 polige stekker de standaard om een aanhangwagen aan de auto te verbinden. Echter zie je dat dit vandaag de dag vaak een 13 polige is. Let wel op dat er een maximale belasting geldt voor de aanhanger wanneer je deze aansluit op de auto. Vaak staat dit in de handleiding van de auto of je kunt dit opvragen bij de dealer. Ook is het belangrijk dat je deze stekker koopt in een goede kwaliteit. Hij moet namelijk beweeglijk blijven zodat de assen van de aanhanger kunnen blijven draaien. Ook is het wel handig als hij makkelijk los en vast gaat, maar juist weer niet te makkelijk. 

Waarvoor kun je een 7 polige stekker gebruiken?

Een 7 polige stekker is geschikt voor diverse dingen aan de auto te bevestigen. Het meest populaire is de aanhanger of aanhangwagen. Echter is het ook mogelijk om een caravan of paardentrailer hiermee te bevestigen. Tevens wordt het ook wel eens gebruikt voor het vervoeren van boten. Door deze stekker te gebruiken kun je ook de stroomvoorziening doorlussen naar het object. Op deze manier werken bij de aanhanger de lichten bij het remmen of het aangeven van de richting. Dit is een manier om ongelukken te voorkomen en veilig op de weg te rijden. 

Tevens kun je ook een boete krijgen wanneer dit niet of niet goed werkt. Ook zie je dat vandaag de dag nog veel fietsendragers van deze aansluiting voorzien zijn. De modellen verschillen dan van 1 tot 4 fietsen of maximaal 2 fietsen voor de elektrische fiets. Dit heeft te maken met het gewicht en de oppervlakte waarop ze staan, maar ook de draagkracht van de auto speelt hier een rol in.

Waar kun je dit kopen?

De meeste mensen kopen de 7 polige stekker bij de lokale autodealer of autobenodigdheden zaak. Echter kun je het ook vinden bij outdoor winkels en bij de ANWB. Soms kun je hem ook vinden bij de bouwmaterialen winkel. In de meeste gevallen wordt deze kabel standaard geleverd bij de aanhanger of het product wat je koopt. De kabel kan wel eens poreus worden waardoor deze vervangen moet worden. Ook kun je de kabel op het internet verkrijgen bij diverse winkels. Blijf wel altijd op de kwaliteit en reviews letten want er zijn veel modellen die niet goed werken of snel kapot zijn. Het beste is om dit te kopen bij een erkende zaak zodat je ook garantie kunt krijgen.

Bevestig een aanhangwagen of fietsendrager met de 7 polige stekker

Het is belangrijk dat je de 7 polige stekker goed en veilig aansluit. Hij moet immers niet los kunnen schieten want dan heb je geen verlichting op de wagen. Ook kan dit zorgen voor onveilige situaties. Meestal wordt er gekozen voor een korte kabel zodat het risico laag is op het losschieten hiervan. Het is belangrijk om ook goed te kijken naar de aansluiting die een auto, caravan of aanhanger heeft. Soms heb je een verloopstuk nodig om deze kabels aan elkaar te kunnen verbinden. Dit omdat niet alles over een 7 polige, maar ook een 13 polige aansluiting kan beschikken. Afhankelijk van het product is er soms naast een verloopstuk ook een verloopkabel nodig. 

De polen zijn zo verdeeld dat het begint bij remlicht gevolgd door constante stroom/ remlicht links. Daarna komen de massa en de richtingaanwijzer rechts. Vervolgens heb je het achterlicht, breedtelicht rechts en nummerplaat rechts. Daarna krijg je nog de remlichten en natuurlijk niet te vergeten het achterligt. Het is belangrijk dat je op de kleuren en de volgorde let zodat er geen kortsluiting ontstaat. Daarnaast kan er ook verschil zitten in de dikte van de kabels. Informeer hierover altijd van tevoren bij de verkoper of vraag advies aan de autogarage.

Ga veilig en verantwoord op weg

De 7 polige stekker komt nog maar weinig voor. Echter moet je er wel op letten dat vooral oudere auto’s, caravans en boten hier nog over kunnen beschikken. Soms zul je een adapter over verloopstekker nodig hebben om het op de juiste manier aan te sluiten. Het is hierbij belangrijk dat je let op de volgorde van de kabels. Sommige auto’s hebben hier ook duidelijke kleuren voor waardoor het iets makkelijker is. Daarnaast moet je ook opletten dat er geen verschillen in de dikte van de kabels zit.

What do you think?

Written by admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bouwkeet

Wat is een bouwkeet?

Pipowagen kopen

Wat is een pipowagen en waarvoor kun je hem kopen?